fbpx Brochure aanvragen
Home » Blog » Het Coronavirus en u: een gevaar voor ouderen!

Het Coronavirus en u: een gevaar voor ouderen!

Het houdt momenteel iedereen bezig: SARS-CoV-2, beter bekend als het Coronavirus. Steeds meer landen nemen forse maatregelen tegen de verspreiding van het virus. Zo is Italië in volledige lockdown, mogen Europeanen de Verenigde Staten niet meer in en worden grote evenementen mondjesmaat geannuleerd. Wat is dit Coronavirus? Waar komt het vandaan? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: wat zijn de gevolgen? Veel mensen die sterven aan de gevolgen van het Coronavirus zijn ouder qua leeftijd. Vandaar dat wij voor onze doelgroep graag even alle informatie in kaart brengen.

Wat is het Coronavirus?

Het Coronavirus is de benaming in de volksmond voor het virus SARS-CoV-2. Dit virus is uiterst besmettelijk en is inmiddels bestempeld als een pandemie. SARS-CoV-2 kan bij besmetting zorgen voor de ziekte Covid-19: een ziekte die zich vooral uit in koorts en problemen met de luchtwegen. In veel gevallen herstellen mensen zelf van deze ziekte, maar vooral onder kwetsbare doelgroepen kan dit leiden tot dodelijke gevolgen. Denk hierbij aan mensen met een zwak immuunsysteem, problemen met de longen of ouderen en senioren.

Er kan nog niet met absolute zekerheid worden vastgesteld waar het Coronavirus zijn oorsprong kent. Gezien de overeenkomsten met een Coronavirus wat zich verspreid onder vleermuizen (het genoom is voor 96% gelijk) vermoeden Chinese onderzoekers dat het komt uit deze richting. Ook is er een vergelijkbaar virus gevonden onder slangensoorten.

Hoe heeft het zich Coronavirus zich verspreid?

Het Coronavirus is voor het eerst ontdekt in december 2019 in Wuhan, China. In de provincie Hubei ging de verspreiding vanaf januari 2020 voorts en uiteindelijk naar vrijwel alle delen van China. Ook dook het virus op in nabijgelegen landen en landen waar China veel werkverkeer mee heeft. Denk hierbij aan Thailand, Japan, Zuid Korea en de Verenigde Staten. In februari zette de verspreiding zich voort in landen als Iran en grote delen van Europa. Inmiddels zijn er in bijna de helft van de landen op de wereld gevallen bekend van mensen met het Coronavirus.

Zoals genoemd is het Coronavirus uiterst besmettelijk. Iedereen die lijdt aan Covid-19 besmet momenteel gemiddeld twee tot drie anderen. Het virus verspreid zich door hoest en niesdeeltjes van een ziek persoon. Dit hoeft niet direct te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld doordat er in een hand wordt gehoest en er vervolgens een hand wordt gegeven. Het virus is uiterst besmettelijk en dus is de kans ook groot dat indien iemand het oploopt het wordt doorgegeven aan anderen. Daarom nemen veel landen nu grove maatregelen om de verspreiding in te perken.

Wat zijn de gevolgen van het Coronavirus?

Op gebied van gezondheid kunnen de gevolgens  van het virus groot zijn. Hoewel het sterfte gehalte een stuk lager ligt dan bij SARS (10 procent om 2 procent), zijn het wel kwetsbare doelgroepen die het hardst kunnen worden getroffen. Het Coronavirus kan zich omzetten in een longontsteking wat dodelijk kan zijn voor mensen met een chronische longaandoeningen. Ook blijkt tot nu toe dat veel ouderen en mensen met een slechter immuunsysteem kunnen overlijden door een gebrek aan weerstand. Dit is vergelijkbaar met de griep, maar de griep is een stuk minder besmettelijk.

Wereldwijd wordt het ook steeds meer duidelijk dat het Coronavirus een enorme impact heeft. Hieronder een klein overzicht:

  • Alle aandelen beurzen wereldwijd staan enorm in de min. In sommige landen gemiddeld zelfs 10%.
  • Italië heeft het hele land in ‘lockdown’ gezet tot begin april. De mensen daar mogen in principe hun huis niet uit, alle evenementen zijn geanuleerd.
  • Europeanen mogen de Verenigde Staten niet meer in de komende maand. Amerikaanse president Trump heeft een algeheel inreisverbod afgekondigd voor de komende dertig dagen.
  • Festivals, sportwedstrijden en vergelijkbare evenementen worden mondjesmaat geannuleerd. Zo is de start van het Amerikaanse NBA seizoen uitgesteld en zijn er ook al meerdere Formule 1 Grand Prix’s uitgesteld (waaronder die van China). Ook zitten het EK voetbal 2020 en de komende Olympische Spelen op het vinkentouw.

Waarom zijn ouderen in gevaar?

Jongeren en mensen met een sterke gezondheid zullen in geval van besmetting het virus ervaren als een soort griepje. Het advies is dan ook thuis blijven. Dit geldt overigens voor iedereen. Indien u symptomen van Covid-19 ervaart, blijf thuis en minimaliseer uw contact met anderen. Indien u heel erg ziekte, neem dan contact op met de GGD.

Ouderen en senioren zijn veel vatbaarder voor de gevolgen van de ziekte Covid-19. Dit komt omdat ze vaak een lager immunsysteem hebben en de lichaam het virus niet altijd goed kan verwerken. De ziekte kan dan overslaan in een longontsteking en dit kan dodelijk zijn als gevolg. Voelt u zich niet goed of ervaart u symptomen van het virus? Neem dan direct contact op met de huisarts. Zij kunnen u verder begeleiden en mogelijk doorverwijzen naar de juiste locatie voor een test.

Hoe blijven ouderen veilig?

Het is belangrijk om een aantal stappen in uw routine te krijgen op kans op infectie te minimaliseren. Hieronder een aantal tips en wij adviseren met klem om deze op te volgen. Ouderen en senioren lopen een groot risico op ernstige gevolgen aan de hand van Covid-19.

  • Was regelmatig uw handen, zeker als u op openbare plekken bent geweest. Doe dit op een goede manier. Lees dit artikel door voor een goede indicatie van hoe u, uw handen het beste kunt wassen.
  • Vermijdt openbare plekken! Ga alleen naar buiten als het nodig is. Houdt altijd afstand van andere mensen (het liefst twee meter).
  • Geef geen handen, zoenen of vergelijkbaar contact met andere mensen. Wees niet bang dat het als onbeleefd wordt gezien, maar leg even uit dat u geen risico wilt nemen.
  • Zit niet met uw handen bij uw mond of neus. Was uw handen altijd voordat u gaat eten.
  • Als u woont in een gebied waar het virus veel voorkomt (zoals brabant), draag iets voor uw mond en uw neus als u op pad gaat. Het ziet er misschien gek uit, maar een mondkapje kan uw leven redden.

Neem deze stappen tot u en volg ze op.

Hopelijk zien we snel een daling in de verspreiding van het Coronavirus. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met ons of met de landelijke hulpinstanties.