fbpx Brochure aanvragen
Home » Blog » GPS tracker bij dementie

GPS tracker bij dementie

GPS tracker dementie

Het kan een angstaanjagend idee zijn als een geliefde te maken krijgt met dementie. Het geheugenverlies en de desoriëntatie kunnen ervoor zorgen dat mensen met dementie gemakkelijk verdwalen en de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Dit kan niet alleen voor hen, maar ook voor hun familieleden en verzorgers zeer stressvol zijn. Gelukkig is er een oplossing: een GPS tracker voor mensen met dementie. In deze blog bespreken we hoe een GPS tracker werkt, hoe lang deze trackers werken, de kosten ervan, de nauwkeurigheid van een horloge met GPS tracker en waar u op moet letten bij de aanschaf van een GPS tracker voor iemand met dementie.

Hoe werkt een GPS tracker voor ouderen?

Een GPS tracker voor ouderen is een apparaat dat gebruikmaakt van het Global Positioning System (GPS) om de locatie van de persoon te bepalen. Het apparaatje kan discreet aan kleding of een persoonlijk item worden bevestigd, zoals een horloge of een hanger. Zodra de GPS tracker is geactiveerd, stuurt deze de locatiegegevens naar een speciale mobiele applicatie of een online platform. Familieleden of verzorgers kunnen dan met behulp van deze applicatie of website de exacte locatie van de persoon met dementie volgen.

Hoe lang werkt een GPS tracker?

De gebruiksduur van een GPS tracker varieert afhankelijk van het specifieke apparaat en de instellingen. Sommige trackers hebben een batterijduur van enkele dagen tot enkele weken, terwijl andere modellen gebruikmaken van oplaadbare batterijen die meerdere maanden meegaan voordat ze opnieuw moeten worden opgeladen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een GPS tracker rekening te houden met de batterijduur en de oplaadmogelijkheden, zodat u er zeker van kunt zijn dat het apparaat altijd operationeel is wanneer dat nodig is.

Wat zijn de kosten van een GPS tracker?

De kosten van een GPS tracker kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, de functies en de kwaliteit van het apparaat. Over het algemeen kunnen GPS trackers voor mensen met dementie worden gekocht voor prijzen variërend van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. Naast de aanschafkosten kunnen er ook abonnementskosten verbonden zijn aan het gebruik van een GPS trackingdienst. Het is raadzaam om de beschikbare opties te vergelijken en te kiezen voor een GPS tracker die past binnen uw budget en aan uw specifieke behoeften voldoet.

Hoe nauwkeurig is een horloge met GPS tracker?

Horloges met een ingebouwde GPS tracker zijn populaire opties voor mensen met dementie. Deze horloges bieden niet alleen de mogelijkheid om de locatie van de persoon te volgen, maar hebben vaak ook extra functies zoals een paniekknop of een hartslagmonitor. Wat betreft de nauwkeurigheid van een horloge met GPS tracker, zijn deze over het algemeen vrij nauwkeurig. GPS technologie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en kan nu locaties met een hoge precisie bepalen. Het horloge zal de locatie van de persoon met dementie bijna in real-time kunnen volgen, met een afwijking van slechts enkele meters.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de nauwkeurigheid van de GPS tracker ook afhankelijk kan zijn van externe factoren. In dichtbebouwde stedelijke gebieden of gebieden met veel obstakels zoals hoge gebouwen of dichte bossen, kan het signaal verzwakt worden, waardoor de locatiebepaling iets minder nauwkeurig kan zijn. Desondanks bieden horloges met GPS tracker over het algemeen betrouwbare en nauwkeurige informatie over de locatie van de persoon met dementie.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een GPS tracker voor dementerenden?

Bij de aanschaf van een GPS tracker voor dementerenden zijn er enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden:

  1. Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid: Zorg ervoor dat de GPS tracker een goede nauwkeurigheid en betrouwbaarheid biedt bij het volgen van de locatie van de persoon met dementie.
  2. Batterijduur: Controleer de batterijduur van de GPS tracker om ervoor te zorgen dat deze lang genoeg meegaat om aan uw behoeften te voldoen. Overweeg ook of u een oplaadbare of vervangbare batterij wilt.
  3. Gebruiksgemak: Kies een GPS tracker met een intuïtieve interface en eenvoudige bediening, zodat zowel de persoon met dementie als de verzorgers er gemakkelijk mee kunnen werken.
  4. Waterbestendigheid: Overweeg een waterbestendige GPS tracker, omdat ongelukjes kunnen gebeuren en het apparaat mogelijk in aanraking kan komen met water.
  5. Paniekknop en geofencing: Controleer of de GPS tracker is uitgerust met een paniekknop waarmee de persoon met dementie in noodsituaties hulp kan oproepen. Geofencing is ook handig, omdat het u waarschuwt wanneer de persoon een vooraf bepaald gebied verlaat.
  6. Kosten: Vergelijk de kosten van verschillende GPS trackers en de bijbehorende abonnementskosten om een optie te vinden die binnen uw budget past.

Met deze factoren in gedachten kunt u een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een GPS tracker voor dementerenden.

In conclusie, een GPS tracker voor mensen met dementie kan een waardevol hulpmiddel zijn om hun veiligheid te vergroten en de gemoedsrust van hun familieleden en verzorgers te bevorderen. Door zorgvuldig te letten op de werking, duur, kosten, nauwkeurigheid en andere belangrijke kenmerken van een GPS tracker, kun je een goede keuze maken die past bij de specifieke behoeften van de persoon met dementie. Zorg ervoor dat je ook andere zorgmaatregelen neemt om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren.

Wilt u meer informatie over personenalarmering? Neem dan contact met ons op via 085-0485724