fbpx Brochure aanvragen
Home » Blog » Wat is een Absence?

Wat is een Absence?

Een absence, ook wel bekend als een absence epileptische aanval of petit-mal epilepsie, is een vorm van epilepsie die vooral bij kinderen en jongvolwassenen voorkomt. Het is een vorm van epileptische aanval die kortdurend en onopvallend kan zijn, en daarom soms moeilijk te herkennen is.

Tijdens een absence ziet de persoon er vaak uit alsof hij of zij even ‘weg is’, zonder dat er sprake is van stuiptrekkingen of andere opvallende symptomen. Het kan lijken alsof de persoon dagdroomt of niet goed oplet, maar in werkelijkheid is er sprake van een kortdurende verstoring in de hersenactiviteit.

Een absence kan enkele seconden tot hooguit een minuut duren. Na afloop is de persoon vaak weer snel bij bewustzijn en kan hij of zij zich meestal niets herinneren van wat er gebeurd is tijdens de aanval.

Hoewel een absence op zichzelf niet levensbedreigend is, kan het wel grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van iemand die hier regelmatig last van heeft. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om zich te concentreren tijdens school of werk, of om deel te nemen aan bepaalde activiteiten.

De oorzaken van een absence zijn nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt vermoed dat het te maken heeft met een verstoring in de elektrische activiteit van de hersenen. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een absence, zoals genetische aanleg, stress, vermoeidheid, en bepaalde medicijnen.

Een diagnose van een absence kan gesteld worden door middel van een EEG (elektro-encefalogram), waarbij de elektrische activiteit van de hersenen gemeten wordt. Bij een absence is vaak een karakteristiek patroon te zien in de hersengolven.

Behandeling van een absence is vooral gericht op het verminderen van de frequentie en ernst van de aanvallen, en op het verbeteren van de kwaliteit van leven van de persoon die hier last van heeft. Dit kan bijvoorbeeld door middel van medicatie, die de elektrische activiteit van de hersenen beïnvloedt. In sommige gevallen kan ook een operatie overwogen worden, waarbij een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de aanvallen verwijderd wordt.

Hoewel een absence dus niet direct levensbedreigend is, kan het wel grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven van iemand die hier last van heeft. Het is daarom belangrijk om een juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te vinden.

Bronnen:

https://www.epilepsysociety.org.uk/petit-mal-seizures#.Yl8b3YgzY2w
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/petit-mal-seizures/symptoms-causes/syc-20374911