fbpx Brochure aanvragen
Home » Blog » GPS Tracker bij dementie

GPS Tracker bij dementie

GPS tracker dementie

Het kan een angstaanjagend idee zijn als een geliefde te maken krijgt met dementie. Het geheugenverlies en de desoriëntatie kunnen ervoor zorgen dat mensen met dementie gemakkelijk verdwalen en de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Dit kan niet alleen voor hen, maar ook voor hun familieleden en verzorgers zeer stressvol zijn. Gelukkig is er een oplossing: een GPS tracker, ook wel een alarmknop genoemd, voor mensen met dementie. In deze blog bespreken we hoe een alarmknop werkt, hoe lang deze apparaten werken, de kosten ervan, nauwkeurigheid en waar u op moet letten bij de aanschaf van een dergelijke tracker, zeker voor iemand met dementie.

Hoe werkt een GPS tracker voor ouderen?

Een tracker voor ouderen is een apparaat dat gebruikmaakt van het Global Positioning System (GPS) om de locatie van de persoon te bepalen. Het apparaatje kan discreet aan kleding of een persoonlijk item worden bevestigd, zoals een horloge of een hanger. Zodra de GPS tracker is geactiveerd, stuurt deze de locatiegegevens naar een speciale mobiele applicatie of een online platform. Familieleden of verzorgers kunnen dan met behulp van deze applicatie of website de exacte locatie van de persoon volgen. Vooral handig wanneer iemand de neiging heeft om te gaan dwalen, of soms niet meer weten waar ze zich bevinden. Kort gezegd, mensen met dementie dus.

Hoe lang werkt een GPS tracker?

De gebruiksduur varieert afhankelijk van het specifieke apparaat en de instellingen. Sommige trackers hebben een batterijduur van enkele dagen tot enkele weken, terwijl andere modellen gebruikmaken van oplaadbare batterijen die meerdere maanden meegaan voordat ze opnieuw moeten worden opgeladen. De batterijduur van onze alarmknoppen is zo’n drie dagen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een GPS tracker rekening te houden met batterijduur en oplaadmogelijkheden, zodat u er zeker van bent dat het apparaat altijd operationeel is wanneer dat nodig is.

Wat zijn de kosten van een alarmknop?

De kosten van een alarmknop kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren zoals het merk, functies en kwaliteit van het apparaat. Over het algemeen kunnen GPS trackers worden gekocht voor prijzen variërend van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. Naast de aanschafkosten kunnen er ook abonnementskosten verbonden zijn aan het gebruik van een GPS trackingdienst. Het is raadzaam om de beschikbare opties te vergelijken en te kiezen voor een GPS tracker die past binnen uw budget en aan uw specifieke behoeften voldoet.

Hoe nauwkeurig is een horloge met GPS tracker?

Horloges met een ingebouwde GPS zijn populaire opties voor mensen met dementie. Deze horloges bieden niet alleen de mogelijkheid om de locatie van de persoon te volgen, maar hebben vaak ook extra functies zoals een paniekknop of een hartslagmonitor. Wij zelf noemen het alarm horloges. Wat betreft de nauwkeurigheid van een horloge met GPS tracker, deze zijn over het algemeen vrij nauwkeurig. GPS technologie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en kan nu locaties met een hoge precisie bepalen. Het horloge zal de locatie van de gebruiker bijna in real-time kunnen volgen, met een afwijking van slechts enkele meters.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de nauwkeurigheid van de GPS tracker ook afhankelijk kan zijn van externe factoren. In dichtbebouwde stedelijke gebieden of gebieden met veel obstakels zoals hoge gebouwen of dichte bossen, kan het signaal verzwakt worden, waardoor de locatiebepaling iets minder nauwkeurig kan zijn. Desondanks bieden alarm horloges over het algemeen betrouwbare en nauwkeurige informatie over de locatie van de gebruiker.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een GPS tracker voor dementerenden?

Bij de aanschaf van een GPS tracker voor dementerenden zijn er enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden:

  1. Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid: Zorg ervoor dat de GPS tracker een goede nauwkeurigheid en betrouwbaarheid biedt bij het volgen van de locatie van de persoon met dementie.
  2. Batterijduur: Controleer de batterijduur van de GPS tracker om ervoor te zorgen dat deze lang genoeg meegaat om aan uw behoeften te voldoen. Overweeg ook of u een oplaadbare of vervangbare batterij wilt.
  3. Gebruiksgemak: Kies een GPS tracker met een intuïtieve interface en eenvoudige bediening, zodat zowel de persoon met dementie als de verzorgers er gemakkelijk mee kunnen werken.
  4. Waterbestendigheid: Overweeg een waterbestendige GPS tracker, omdat ongelukjes kunnen gebeuren en het apparaat mogelijk in aanraking kan komen met water.
  5. Paniekknop en geofencing: Controleer of de GPS tracker is uitgerust met een paniekknop waarmee de persoon met dementie in noodsituaties hulp kan oproepen. Geofencing is ook handig, omdat het u waarschuwt wanneer de persoon een vooraf bepaald gebied verlaat.
  6. Kosten: Vergelijk de kosten van verschillende GPS trackers en de bijbehorende abonnementskosten om een optie te vinden die binnen uw budget past.

Met deze factoren in gedachten kunt u een goed besluit nemen bij het kiezen van een GPS tracker oftewel alarmknop voor een persoon met dementie.

Conclusie

In conclusie, een GPS tracker kan een waardevol hulpmiddel zijn voor mensen met dementie, om hun veiligheid te vergroten en de gemoedsrust van hun familieleden en verzorgers te vergroten. Door goed te letten op de werking, duur, kosten, nauwkeurigheid en andere belangrijke kenmerken van een GPS tracker, kun je een goede keuze maken die past bij de (specifieke) behoeften van de persoon. Zorg er ook voor dat je andere zorgmaatregelen neemt om voor hen een veilige en ondersteunende omgeving te creëren.

Wilt u meer informatie over personenalarmering? Neem dan contact met ons op via 085-0485724