fbpx Brochure aanvragen
Home » Blog » Personenalarmering regelen via WMO – stap voor stap uitleg

Personenalarmering regelen via WMO – stap voor stap uitleg

personenalarmering wmo

Heeft u of een dierbare behoefte heeft aan personenalarmering? Dan kunt u via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) financiële steun krijgen voor de installatie en het gebruik van een personenalarm. In deze blog geven we een stap-voor-stap uitleg over hoe u via de WMO personenalarmering kunt regelen.

Kijkt u liever de video?

Wat is personenalarmering via WMO?

Personenalarmering is een systeem dat u in staat stelt om snel hulp in te roepen als u een noodsituatie heeft en niet in staat bent om zelf hulp te zoeken. Via de WMO kunt u financiële ondersteuning krijgen voor de installatie en het gebruik van een personenalarm. Dit stelt u in staat om langer zelfstandig te blijven wonen en biedt meer rust voor u en uw familie.

Stap 1: Neem contact op met uw gemeente

Als u geïnteresseerd bent in het regelen van personenalarmering via de WMO, is de eerste stap om contact op te nemen met uw gemeente. U kunt dit doen via de website van uw gemeente of door telefonisch contact op te nemen met het WMO-loket. Leg uit dat u geïnteresseerd bent in personenalarmering en vraag hoe u een aanvraag kunt indienen. Echter komt het ook vaak voor dat uw gemeente persoonsalarmering niet vergoed. Zoek in dit geval contact op met uw thuiszorgaanbieder, zij kunnen u meestal in de meeste gevallen verder helpen.

Stap 2: Vul het aanvraagformulier in

Om personenalarmering via de WMO te kunnen regelen, dient u het aanvraagformulier in te vullen die u via de gemeente hebt verkregen. Het aanvraagformulier kunt u downloaden op de website van uw gemeente of een formulier aanvragen bij het WMO-loket. Vul het formulier zorgvuldig in en voeg eventuele ondersteunende documenten toe, zoals een medische verklaring.

Stap 3: Beoordeling van uw aanvraag

Nadat u uw aanvraag heeft ingediend, zal uw gemeente deze beoordelen. Er wordt bekeken of u in aanmerking komt voor personenalarmering via de WMO en welke vorm van personenalarmering het meest geschikt is voor uw situatie. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u een indicatiebesluit waarin staat welke vorm van personenalarmering u kunt krijgen en welke kosten u zelf moet betalen. Houd er rekening mee dat een aanvraag tijd kost. Dus wanneer er haast geboden is om een alarmknop te verkrijgen, dan is het wellicht verstandig een ander traject te kiezen.

Stap 4: Installatie van het personenalarm

Als uw aanvraag is goedgekeurd, wordt het personenalarm geïnstalleerd. Dit wordt gedaan door een professionele installateur die het alarm voor u configureert en uitlegt hoe het werkt. Dit kan op een vaste plek in het huis zijn, alswel een alarmknop die u kunt meenemen.

Stap 5: Gebruik van het personenalarm

Meestal is het alarm gekoppeld aan een meldkamer die 24 uur per dag bereikbaar is. Als u het alarm indrukt, komt er direct contact tot stand met de meldkamer. U kunt dan aangeven wat er aan de hand is en wat voor hulp u nodig heeft. De medewerkers van de meldkamer kunnen u zo nodig direct doorverwijzen naar de juiste hulpverleners of in sommige gevallen direct naar u doorsturen.

Stap 6: Evaluatie van het gebruik

Na enkele weken of maanden zal uw gemeente contact met u opnemen om te evalueren hoe het gebruik van het personenalarm bevalt. Er wordt bekeken of het alarm naar behoren functioneert en of u tevreden bent met de geboden ondersteuning. Als er nog problemen zijn, kunt u deze bespreken en eventueel aanpassingen laten maken.

Conclusie

Via de WMO-regeling is het mogelijk om kosten van persoonsalarmering te laten vergoeden. Dit gaat meestal via uw gemeente, maar houd er rekening mee dat niet alle gemeentes dit ook daadwerkelijk vergoeden. Ook is het goed om in het achterhoofd te houden dat een aanvraag tijd kost. Als het gelukt is met u aanvraag en de opvolgende installatie, dan kunt u gebruikmaken van u nieuwe persoonsalarmsysteem. De verstrekker van de WMO-aanvraag zal u naar enkele weken eventueel nog contacteren voor evaluatie. Wij hopen dat u met deze blog verder inzicht hebt verkregen in het mogelijk verkrijgen van een WMO-regeling.

Voor meer informatie over het onderwerp neemt u contact met ons op via 085-1304632